Intrygujące szczepy wina

Podróże śladami wina dały nam możliwość degustować i smakować wiele win poznając smaki wielu różnych szczepów winogron, które tworzą ich bukiet. Bardzo często niemożliwe było uzyskać wyodrębniony smak danego gatunku, bowiem w wielu degustowanych winach występowały wyłącznie w połączeniu z innymi szczepami.

2 krainy – 3 intrygujące grona

Podróżując od doliny Mozeli poprzez dolinę Loary na dolinie Rodanu kończąc doświadczaliśmy coraz bardziej pomieszanych win. Pomieszanych w rozumieniu wielości gatunków winogron. Po licznych doświadczeniach odkryliśmy trzy najbardziej intrygujące grona – jedno w dolinie Mozeli i dwa w dolinie Rodanu.

Królewski szczep – Riesling

Pojawiając się po raz pierwszy w mozelskich winnicach mieliśmy świadomość o miejscu i roli najbardziej rozpowszechnionego tam szczepu – królewskiego rieslinga. Im częściej jednak odwiedzaliśmy dolinę tym bardziej riesling nas zadziwiał i fascynował pokazując coraz to nowe oblicza.

Intrygujące grona Rieslinga

Riesling jest uważany za najbardziej znakomity szczep białych winogron. Jest też jednym z najbardziej aromatycznych ze szczepów białych i czerwonych. Riesling z Doliny Mozeli posiada właściwości praktycznie unikalne w świecie, które pozwalają wydobyć bogate mineralne nuty i bujną, żywotną kwasowość nawet w klasycznych wytrawnych jak również w w słodkich i deserowych winach.  Ucieleśnieniem mozelskiego Rieslinga jest czysty owocowy aromat często wydobywający smak brzoskwini, gruszki, a w swych najmłodszych wersjach – jabłka,  uzupełniony właściwościami gleby gdzie zbalansowane składniki nie pozwalają na dominację słodyczy czy też kwasowości.

Nasza przygoda z rieslingiem miała wszystkie oblicza słodkości i kwasowości co znalazło odbicie w doborze wina do naszej oferty.

 

Fascynujący, egzotyczny Viogner

7 godzin podróży na południe dowiozło nas do kolejnego intrygującego grona. Grona, które rozprzestrzenia się obecnie bardzo ekspansywnie, chociaż do niedawna występowało tylko w jednej gminie nad Rodanem.

Viogner, bo o nim tu mowa, jest bardzo delikatnym szczepem, wymagającym dużego nasłonecznienia, trudnym w uprawie i winifikacji. Ale w pełni kompensuje trudności w jego kultywowaniu dając w efekcie niesamowicie bogate egzotyczne wino. Jego bukiet jest imponujący, a pikantny smak zachwycająco odkłada się na podniebieniu.

Grona Viogner  dają w efekcie stylowe białe wina, gładkie, dojrzałe i bogate. Posiadają delikatny aromat z nutkami żółtych owoców (np. mango, gruszki, brzoskwini, moreli), wiosennych kwiatów (irysa, akacji, fiołka), piżma i przypraw jak również grilowanych orzechów laskowych i migdałów.

Są składnikiem typowych Cotie-Rotie i najciekawszych Cotes du Rhone nadając im fiołkową nutkę. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ta marka oznacza nie tylko wina czerwone. Degustując Cotes du Rhone z winnicy Gros Pata doświadczamy tej pełni aromatów i smaków za każdym razem.

 

Czerwony Grenache – podstawa wina doliny Rodanu.

Kilkadziesiąt minut jazdy samochodem na południe i trafiamy do królestwa trzeciego intrygującego grona – Grenache.

Czerwone intrygujące grona

Dla znawców wina oczywiste jest, że trafiliśmy do krainy  Châteauneuf-du-Pape, którego wina są jednymi z najbardziej szanowanych na świecie. Zarówno ze względu na swój smak jak i odpowiednią cenę.

Grenache jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych na świecie czerwonych winogron. Dojrzewa późno więc potrzebuje gorącego i suchego klimatu. Taki znajduje w dolinie Rodanu i Prowansji.

Aromat Grenache to przede wszystkim czerwone owoce takie jak malina i truskawka z delikatną nutką pieprzu oraz ziołowym akcentem suszonego oregano. Te intrygujące grona są podstawowym składnikiem słynnych mieszanych win regionu tworząc je w połączeniu z Syrah, Mourvedre, Cinsault i Carignan.

Zawsze bardzo chętnie wracamy do tych aromatów i smaków. Dlatego wypełniliśmy naszą piwniczkę kilkoma przedstawicielami tego szczepu. Warto spróbować.