Mieszanki Rieslinga to niezbyt znane i nie za często prezentowane propozycje win opartych na tym królewskim gatunku winogron. Numer Jeden białych gron w większości spotykany jest w wersji jednorodnej, samodzielnej. Często w przypadku Rieslinga wina nazywane są jedynie nazwą gron, bez nadawania im innych nazw własnych tzw. „brandów”.

Tym ciekawsze stają się wina z królewskiego gatunku, które odbiegają od standardu i są mieszankami z innymi gronami. My próbowaliśmy trzech ciekawych przykładów chociaż nie wszystkie z nich są mieszankami z jednej butelki.

Zaczynamy od najbardziej znanej mieszanki chociaż rzadkiej z użyciem Rieslinga.

Mieszanki Rieslinga -Rotling, czyli Riesling na różowo.

Rotling to typowa dla niemieckich win mieszanka powstała z gron białych i czerwonych. Niemieckie prawo dopuszcza jedynie mieszanie gron całych lub zgniecionych ale niewyciśniętych; nie dozwolone jest tworzenie rotlinga z winogronowego moszczu. Kolory rotlinga to paleta od blado różowego do jasno czerwonego – intensywność koloru zależy głównie od ilości i rodzaju gron czerwonych.

Rotling, który smakowaliśmy i prezentujemy to mieszanka gron Rieslinga i Dornfelder’a. Patrząc na charakterystykę tych gron to idealne połączenie dla uzyskania oczekiwanego efektu, naszym zdaniem. Co ciekawsze, wino pochodzi z Doliny Mozeli, gdzie oba gatunki są najpopularniejsze w swoich rodzajach.

Mieszanki Rieslinga -„LaTo” – cuvee.

Nazwa tego wina, nie przez przypadek brzmi wyjątkowo znajomo – Markus, jego twórca, nadał nazwę mając na uwagę pochodzenie swojej żony Basi, która jest Polką.

Charakter wina jest odpowiedni dla jego nazwy – jest letnie w pełnym tego słowa znaczeniu: gasi pragnienie, jest lekkie ale pełne aromatów.

LaTo to mieszanka Rieslinga i kernera. I jak najbardziej zasadnie posiada w nazwie przydomek cuvee. Jak przystało na wino o przydomku „cuvee” powstaje z wyselekcjonowanych winogron z obu szczepów, uprawianych w najlepszych częściach winnicy.

Pijąc to wino czujemy pełnię lata.

Mieszanki Rieslinga -„Kir Mosel”, czyli koktajl z Rieslingiem.

Ta mieszanka, o ile można tak ją nazwać, to lokalny odpowiednik Kir Royal – koktajlu opartego na białym szampanie i likierze z czarnej porzeczki.

Mozela - brzoskwiniaW Kir Mosel używany jest Riesling secco i likier z czerwonych brzoskwiń charakterystycznych dla tej części Niemiec – drzewa z czerwonymi brzoskwiniami rosną w każdym obejściu i przy niemal każdej winnicy.

Napój jest rewelacyjny, my próbowaliśmy go w swoich „prowansalskich” proporcjach 1:10, co wzbudziło zainteresowanie i uznanie lokalnych znawców i propagatorów tego koktajlu, którzy zwykli pić ten koktajl bardziej likierowy.

Dla każdego znajdzie się coś „mieszankowego” z Rieslingiem. Szczególnie na nadchodzące ciepłe dni i wieczory.