Jeśli jesteś amatorką lub amatorem wina, niejednokrotnie w różnych miejscach mogliście słyszeć wspominane słowo taniny, ale możecie nie orientować się czym naprawdę są i jakie mają znaczenie. Co prawda znajomość odpowiedzi na pytanie co to są taniny nie jest niezbędna dla korzystających z dobrodziejstw znajdujących się w kieliszku wina – może jednak pomóc w zrozumieniu wina, które pijecie, a także tego dlaczego niektóre z win powodują ból głowy.
Efekt spowodowany taninami można doświadczyć w dowolnym momencie picia wina – taniny tworzą uczucie suchości w ustach.

Co to są taniny?

co to są taniny - winogronaTaniny (garbniki) są naturalnie występującymi związkami, które ujawniają się w skórkach winogron, nasionach i łodygach. Naukowym określeniem tych związków są polifenole. Polifenole uwalniane są ze skórek, nasion i łodyg, w trakcie kąpieli w soku winogronowym tuż po tym kiedy winogrona zostały sprasowane w celu uzyskania z nich soku. Polifenole są tym, co niektórym gatunkom win np. takim jak Cabernet Sauvignon, nadaje charakterystyczne wrażenie suchości lub cierpkości. To odczucie suchości w ustach może występować na prawie każdym etapie degustowania wina. W zależności od tego, jakie jest odczucie suchości w ustach, można określić, czy wino ma wysoką czy niską zawartość tanin. Zwykle przy odczuciu wyraźnej suchości w ustach mówimy, że wino jest bogate w garbniki lub taniny.

Jeśli chcesz zorientować się w praktyce, co to są taniny i jakie odczucie dają w ustach oraz nauczyć się je rozpoznawać, zaparz filiżankę mocnej czarnej herbaty. Pamiętaj przy tym, że garbniki naturalnie występujące w czarnej herbacie ujawniają w pełni swoje cechy, gdy herbata jest parzona kilka minut dłużej niż jest to zalecane. Po zaparzeniu herbaty, weź łyk do ust  i … będziesz w stanie natychmiast poczuć lekką gorycz w środku języka i suchość w przedniej części jamy ustnej – to właśnie są taniny, a raczej ich odczucie.

To co powoduje, że ​​wino ma silniejsze lub słabsze odczucie garbników, to czas w jakim skórki, nasiona i łodygi znajdują się w soku z winogron,  po ich wciśnięciu. Im dłużej skórki, nasiona i łodygi znajdują się w soku, tym bardziej będą przekazywać do wina cechy tanin. Ten fakt tłumaczy, dlaczego wina czerwone mają silniejsze garbniki od białych win. Podczas produkcji czerwonego wina, winiarz chce aby skórki winogron nadały jak najwięcej koloru trzymając je w miarę długo razem z sokiem, tym samym dodając więcej garbników do wina. Ponadto, ze względu na swoje właściwości, taniny są w stanie dodać winu większej złożoności.



  • Wino z winnic kobiet Doliny Rodanu

    Dolina Rodanu to jeden z najstarszych regionów uprawy wina we Francji. Znany przede wszystkim ze wspaniałego Chateauneuf du Pape oraz wielu Cotes du Rhone bogatych w delikatne aromaty tanin.

    Poznaj wina z Doliny Rodanu, powstające w rodzinnych winnicach prowadzonych przez kobiety.


Winiarze cenią garbniki, ponieważ działają jako naturalny przeciwutleniacz chroniący wino. Właściwie jest to podstawowy powód, dlaczego niektóre czerwone wina, w tym Cabernet Sauvignon, mogą być tak podatne na wiekowanie. A jak wiemy, przeciwutleniacze są nie tylko przydatne we wspomaganiu przechowywaniu wina przez lata, mają też ogromne korzyści zdrowotne dla ludzi! Nawet niektórzy dietetycy sugerują aby zamiast picia soku z granatów wypijać  po prostu jeden kieliszek czerwonego wina!

co to są taniny - czekoladaCiemna czekolada i mocna czarna herbata zawierają również dużo tanin.

Jedynym minusem tanin jest to, że taniny mogą powodować u niektórych ludzi bóle głowy. Dobrym sposobem, aby sprawdzić, czy jesteś podatny na bóle głowy spowodowane taninami jest określenie czy substancje, które mają dużą zawartość garbników, takie jak ciemna czekolada i mocna czarna herbata wywołują ten sam efekt bólu głowy. Bóle spowodowane przez taniny pojawiają się rzadko, zwykle po prostu ból głowy spowodowany jest zbyt dużą ilością spożywanego wina.

Jeśli jednak upewnisz się, że cierpisz na ból głowy spowodowany taninami, przestawienie się na picie białego wina, które posiada bardzo niską zawartość garbników, rozwiąże problemy z bólami głowy powodowanymi przez taniny!