Costières de Nîmes to niezwykła apelacja należąca geograficznie do regionu Langwedocji-Roussillon, lecz produkująca wina w stylu Doliny Rodanu łącząc w sobie klimatyczne czynniki obu regionów.

Unikalny klimat i geograficzne położenie, a także długa i bogata historia powodują, że w regionie powstają wina mieszanki GSM, które mają w zwyczaju być bardziej eleganckie niż wina pochodzące z Langwedocji i Doliny Rodanu. Delikatne i dobrze zbudowane wina, które najlepiej smakują jako młode.

Costières de Nîmes to duża apelacja obejmująca ponad 10 000 akrów uprawianej winorośli, rozciągających się przez 24 wioski leżące po zachodniej stronie Rodanu. Większość produkowanego w regionie wina to wino czerwone.

Historia Costières de Nîmes

Costieres de Nimes Pont du GardRegion Costieres jest jednym z najbardziej historycznych regionów we Francji jeżeli mówimy o winie. Był prawdopodobnie pierwszym obszarem Langwedocji, w którym pojawiły się uprawy roślin, i zupełnie możliwe, że również pierwszym regionem we Francji w którym produkowano wino.

W 1986 roku apelacja otrzymała status AOC (appellation d’origine contrôlée) czyli kontrolowanego regionu produkującego wino, z biegiem czasu okazywało się jednak, że niezbyt dobrze pasuje do Langwedocji. Dlatego w 2004 roku władze zdecydowały przenieść formalnie apelację do regionu Doliny Rodanu i podać regulacjom i zasadom panującym nad Rodanem.

Klimat i uprawa winorośli

Główną i charakterystyczną cechą uprawy winorośli w tym regionie jest skalista i kamienista gleba. Winnice rozmieszczone na nisko położonej równinie z kwarcowymi osadami posiadają niezwykłe warunki glebowe i środowiskowe. W połączeniu z morskim powietrzem ten nizinny krajobraz daje winnicom dużo chłodniejszy klimat niż w jakimkolwiek innym obszarze Doliny Rodanu.


  • Wino z Costieres de Nimes

    Le Bouquet! 3 kolory. Ciekawe aromaty, orzeźwiające smaki i zaskakujące zakończenia.

    Poznaj szczegóły!


Szczepy winogron.

Rodzaje uprawianych w Dolinie Rodanu szczepów winogron podlegają bardzo ścisłym regułom, Costieres nie jest w tym przypadku wyjątkiem. Szczepy potocznie nazywane „Piątką Doliny Rodanu” tworzą większość z mieszanek produkowanych win: Grenache, Syrah, Mourvedre, Cinsault i Carignan. Większość z win to przede wszystkim GSM (Grenache, Syrah, Mourvedre) z małym udziałem Cinsault i Carignan. Prawie 60 % produkowanych w regionie win to wina czerwone. podobnie jest z eksportem gdzie większość stanowią wina czerwone, z kolei różowe wina produkowane z tych samych szczepów stanowią jedną trzecią produkcji.

Produkcja białych win w regionie jest na tyle mała, że praktycznie jest nieistotna.