Istnieje wiele opracowań, które dają odpowiedź na pytanie czy wino jest zdrowe – albo ostrzegają przed wpływem wina albo chwalą jego zdrowotne aspekty. Co jest prawdą? Wiele artykułów przedstawia tylko jeden punkt widzenia lub wręcz opiera się na niewiarygodnych czy też rzekomych odkryciach.

Przykładem może być następujące stwierdzenie, osobiście bardzo nam pasujące:

„Kieliszek czerwonego wina jest równoważnikiem jednej godziny spędzonej w siłowni“

Niestety (tu bardzo żałujemy) nie jest to prawda. I nie jest to niestety jedyna nieprawdziwa teza. Przyjrzyjmy się bliżej kilku przykładom.

Czy wino jest zdrowe dla Ciebie?

Czy wino jest zdrowePrzykład 1. Czy jeden kieliszek czerwonego wina jest równoważny jednej godzinie fitness’u?

Teza oparta została na badaniach przeprowadzonych w 2012 roku dotyczących wpływu chemicznego składnika występującego w winie zwanego resveratrolem. Badania wykazały, że resveratrol jako wyodrębniony składnik poprawiał zdrowotność nie ruszających się gryzoni – szczurów. Jednak dawka resveratrolu jako leku potrzebna do uzyskania efektu była od 100 do 1000 razy większa niż dawka zawarta w kieliszku wina. Badacze z nadzieją uzyskania podobnych efektów przymierzają się do badań nad ludźmi z cukrzycą i chorobami sercowo-naczyniowymi. Ich celem jest zaobserwowanie czy resveratrol może wspomóc ludzi z problemami zdrowotnymi, kiedy nie są oni w stanie wykonywać żadnych ćwiczeń.

Nadzieja jest ale rozwiązanie nie znajduje się w kieliszku wina.

Przykład 2. Czy wino pomaga spalać tłuszcz?

Jest to możliwe ale tylko w określonych warunkach.

Badania prowadzone na temat spalania tłuszczu na różnych płynach wykazały, że istnieje specyficzny rodzaj kwasu winnego zwanego kwasem elagowym, który spowalnia odkładanie komórek tłuszczowych w żołądku i badanym myszom pozwala na zwiększenie zdolności spalania tłuszczu.

Jest to wspaniała wiadomość, ale jak zwykle istota tkwi w zapisach wykonanych małym drukiem. W tym przypadku opisujący badania starał się nie wyróżniać jednej ważnej informacji – kwas elagowy występuje tylko w jednym szczepie winogron zwanym Red Muscadine który wywodzi się z Gruzji, a uprawiany jest w południowej części Stanów Zjednoczonych. Co więcej, wino powstające z tego szczepu jest w większości przypadków słodkie, co znacząco zmniejsza możliwe efekty straty wagi.

Przykład 3. Czy czerwone wino zmniejsza ciśnienie krwi i przeciwdziała nadciśnieniu krwi?

Czerwone wina przez prawie 30 lat zachwalane były jako zmniejszające ciśnienie krwi. Niestety jedyne czerwone wina, które dają taki efekt w niezaprzeczalny sposób to … wina bezalkoholowe. Wykazały to badania przeprowadzone na 67 mężczyznach z użyciem ginu, czerwonego wina i bezalkoholowego czerwonego wina.

A któż by nie chciał takiego leku na nadciśnienie.

 Jaki jest wniosek z tych przykładów? Pijcie wino ponieważ czyni Was szczęśliwymi!