Wszystko zaczęło się od Greków.

Historia różowego wina sięga czasów świetności imperium greckiego. Prowansja jest kolebką francuskiego winiarstwa bowiem tu na południe Francji starożytni Grecy (kupcy z miasta Phocaea) przywieźli winorośle i wina około 600 roku p.n.e. , wtedy kiedy założyli miasto Marsylia. W ciągu 2600 lat, sztuka i kultura tworzenia wina stały się kluczowym elementem lokalnego sposobu życia.

Historia różowego wina – Provincia Romana.

W czasach Greków, wszystkie wina były na ogół blade w kolorze – kolor dzisiejszych róż. Do czasu kiedy to w 125 roku p.n.e. Rzymianie dotarli do obszaru Prowansji, wino różowe produkowane w regionie miało ze względu na swoją wysoką jakość, bardzo dobrą reputację w całym basenie Morza Śródziemnego. Ale nawet po wprowadzeniu przez Rzymian czerwonego wina, różowe utrzymało swoją pozycję w obszarze, który Rzymianie nazywali Provincia Romana – dzisiejsza Prowansja.

Prowansja rzymska winnica - historia różowego winaPo upadku Cesarstwa Rzymskiego, różni najeźdźcy przychodzili i odchodzili, wszyscy wywarli wpływ na prowansalską tradycję produkcję wina poprzez winogrona przywiezionych ze swoich rodzinnych regionów. Dopiero jednak w średniowieczu można było zauważyć prawdziwy wzrost produkcji wina w Prowansji. Spowodowany został przez miejscowych zakonników, którzy produkcję różowego wino uczynili źródłem dochodów dla klasztorów.

Historia różowego wina – czas prestiżu.

Począwszy od 14 wieku, szlachta i dostojnicy wojskowi nabywali i zarządzali wieloma winnicami w Prowansji, kładąc podwaliny dla współczesnego winiarstwa. Różowe wino stało się prestiżowym trunkiem – winem królów i arystokratów. Pod koniec 19 wieku epidemia filoksera ogarnęła Prowansję i zdewastowała regionalne winnice, zmuszając winiarzy do odnawiania plantacji.

Narodziny kolei otworzyło nowe rynki dla prowansalskiego wina. W XX wieku, równolegle z tworzeniem się przemysłu turystycznego wzdłuż Côte d’Azur, produkcja różowego wina wyraźnie wzrastała. W roku 1935 został założony Institut National des Apelacje d’Origine (INAO), którego celem było zdefiniowanie i określenia kryteria uprawy winorośli i produkcji dla poszczególnych regionów winiarskich, zwanych AOC.

Historia różowego wina - czasy dzisiejszeW ostatnich latach, nowa generacja producentów wina rozpoczęła wprowadzenie nowoczesnych technik do tradycyjnych metod produkcji różowego wina, poprawiając jego charakter i jakość. Po dziesięcioleciach powszechnego ignorowania poza Francją, różowe wino – prawdopodobnie najlepiej strzeżona tajemnica Prowansji – jest odkrywane na całym świecie jako nowoczesne, wszechstronne wino, które znakomicie uzupełnia dzisiejszy styl życia.

Dziś najlepsze  różowe wino nadal wytwarzane jest w Prowansji i Dolinie Rodanu.