Czy zastanawialiście się kiedyś, rozkoszując się wypełnionym kieliszkiem szlachetnego napoju, jak powstaje wino?

Najkrótszy sposób opisania tego jak powstaje wino:

w najkrótszych słowach wino powstaje poczynając od uprawy winorośli poprzez dojrzewanie winogron ich zbiór i kruszenie, fermentowanie uzyskanego z nich soku i na rozlewaniu powstałego wina do butelek kończąc.

Wydaje się całkiem proste, ale dla wytwórców wina tych kilka czynności jest dużo bardziej skomplikowane niż to się na pierwszy rzut oka wydaje.

Podstawowe kroki w procesie powstawania wina.

Wybór miejsca na uprawę winorośli.

Winnica nad Mozelą

Winnica nad Mozelą

Wybór lokalizacji winnicy jest chyba najważniejszą decyzją jaką podejmuje właściciel winnicy. Do powstania dobrego wina muszą być dobrane odpowiednie warunki klimatyczne, ukształtowanie terenu, nasłonecznienie oraz rodzaj gleby – od nich zależy to czy winorośle będą właściwie produkowały winogrona i czy w taki sam sposób grona będą dojrzewały.

Decyzja o czasie zbiorów.

Decyzja o terminie rozpoczęcia zbiorów poszczególnych winogron to kolejny bardzo ważny czynnik wpływający na wytwarzanie wina. Winogrona powinny być zbierane w fazie najwyższej dojrzałości dla danego szczepu biorąc pod uwagę kilka czynników takich jak poziom cukru w gronach, ich kolor i smak.

Jak powstaje wino - zbiory

Zbiory

Ważne jest aby winogrona były zbierane ostrożnie i delikatnie bez ich obcierania i rozgniatania. Stosowane są dwie metody zbiorów: ręczne i mechaniczne. Te pierwsze są preferowane przez wielu szacownych producentów wina i najczęściej stosowane we Francji.

Przygotowanie i zgniatanie gron.

W kolejnym etapie, przy użyciu specjalnych maszyn, od winogron oddzielane są łodygi i liście . Pozostawienie ich zbyt długo po zbiorach w kontakcie może dać niepożądany efekt goryczy. Od tego momentu, białe i czerwone winogrona traktowane są w inny sposób.

Białe winogrona są zgniatane a uzyskany sok jest oddzielany od skórek. Skórki czerwonych winogron pozostają natomiast w wydobytym z nich soku dla wzmocnienia koloru wina, jego aromatu i posmaku tanin.

To jest podstawowa różnica pomiędzy tym jak powstaje wino – białe i czerwone. Czerwone zawdzięczają swój kolor, kompleksową strukturę i aromat okresowi, w którym sok z gron pozostaje w kontakcie z ich skórkami.

Fermentacja.

Fermentacja to proces, w którym cukier znajdujący się w soku z winogron przetwarzany jest w alkohol. Winogrona posiadają w sobie naturalne drożdże, ale te odmiany drożdży są bardzo nieprzewidywalne w działaniu. Większość producentów wina dodaje specjalnie hodowane drożdże w celu uzyskiwania bardziej przewidywalnych efektów. Czasami dodawany jest także cukier.

Jak powstaje wino - fermentacja w kadziach metalowych

Winnica w Prowansji

Bardzo ważne są czas i temperatura fermentacji. Fermentacja może odbywać się zarówno w stalowych kadziach jak również w tradycyjnych beczkach. Dla czerwonych win, częściej niż dla białych, używane są tradycyjne beczki. Jaki rodzaj pojemników będzie użyty podczas fermentacji i jak długo będzie ona trwała  zależy od indywidualnego podejścia każdego wytwórcy. Dobór kadzi lub beczek na także wpływ na aromat wina.

W trakcie fermentacji czerwonego wina lub zaraz po jej zakończeniu od soku oddzielane są skórki winogron.

Przepompowywanie, klarowanie i filtrowanie.

W momencie kiedy osiągnięta jest właściwy poziom zawartości alkoholu i fermentacja jest zakończona, drożdże i inne pozostałości muszą zostać oddzielone od końcowego produktu. Uzyskuje się to poprzez przepompowywanie cieczy poza pojemnik w którym odbywała się fermentacja, klarowanie płynu i kiedy to konieczne, jego filtrowanie.

Butelkowanie i starzenie.

Końcowym etapem powstawania wina jest rozlanie wytworzonego wina do butelek i oklejenie ich nalepkami. Część win jest gotowe do konsumpcji od razu. Druga część wymaga dojrzewania (starzenia) zanim zostaną wypuszczone na rynek.

Mamy nadzieję, że znaleźliście Państwo odpowiedź na postawione pytanie: jak powstaje wino?