Na początek o atrybucie wina, który dla początkującego amatora jest dostrzegalny najszybciej. Nie chcemy tutaj opowiadać o nalepce, chociaż to właśnie ona kieruje bardzo często decyzją o nabyciu konkretnego wina. Dywagacje na temat nalepek zostawimy sobie na inną okazję, tym razem naszym tematem jest kamień winny

„Zanieczyszczenia” w winie ?

Bardzo często pierwszą rzeczą, którą możemy zauważyć w winie, najczęściej białym lub różowym są różnego rodzaju drobiny unoszące się w butelce. No, może nie wszystkie się unoszą. I oczywiście w czerwonym winie też występują tylko że są trudno widoczne.

Ostatnio usłyszałem od „fachowca” zajmującego się sprzedażą wina od 18 lat komentarz odnoszący się do jednej z takich sytuacji: ” … to jest kurz”. Ponieważ możecie spotkać się z takimi sytuacjami chcemy pokazać przykład osadu, który jest jednym z najbardziej pożądanych przez znawców wina „zanieczyszczeń”.

Kamień winny na dnie butelki

Kamień winny na dnie butelki

Kamień winny – naturalny osad.

Jest to kamień winny. Powstaje naturalnie i jest świadectwem bardzo ekologicznej produkcji wina – bez stosowania procedur ulepszających. W winie przyjmuje różne kształty, od drobnych łączących się kryształków po duże kamyki.

Nam udało się uwiecznić wspaniałe „śnieżne” efekty małych kryształków unoszących się lub spoczywających majestatycznie na dnie butelki lub kieliszka wypełnionego winem z doliny Rodanu.

"Śnieżynki" kamienia winnego

„Śnieżynki” kamienia winnego

Efekt kamienia winnego nie wpływa na smak wina, nie psuje więc wrażenia, a daje świadectwo o jego naturalności.

Skąd bierze się kamień winny i dlaczego występuje tylko w niektórych winach?

Kamień winny powstaje w sposób naturalny w procesie dojrzewania wina i wiąże się obniżaniem się kwasowości lub też w sytuacji ochłodzenia wina poniżej temperatury występującej podczas procesu jego wytwarzania. To ostatnie zjawisko możecie zauważyć w niektórych winach po wyjęciu ich z lodówki albo raczej po wyjęciu ich z zamrażalnika. Tak nawiasem mówiąc ten ostatni sposób chłodzenia wina jest uważany za barbarzyński – zmienia właściwości smakowe.

Wino bez kamienia winnego.

Zapobiec pojawieniu się kamienia winnego możemy poprzez wychłodzenie wina w niskiej temperaturze i następnie poddaniu go filtrowaniu – jest to proces tzw. zimnej stabilizacji. Niestety takie uzdatnianie wyglądu wina odbija się bardzo często niekorzystnie na jego smaku, dlatego nie jest stosowane przy produkcji naturalnego i ekologicznego wina.

Widok kryształków kamienia winnego świadczy o dobrej jakości wina.

Przy okazji zadajcie sobie pytanie: dlaczego wino z nowego świata tak dobrze utrzymuje się u nas po tak dalekiej i trudnej podróży?