Kieliszek Rieslinga słodycz

Na odczucie słodyczy Rieslinga wpływa wiele różnych czynników. Najważniejszym z nich jest oczywiście cukier resztkowy pozostały w winie po procesie fermentacji. Ale sam cukier nie powie nam wszystkiego o tym czego możemy spodziewać się po posmakowaniu pierwszego kieliszka Rieslinga. Dlaczego?

Na słodycz powstającą z cukru resztkowego wpływa przede wszystkim kwasowość i wskaźnik pH oraz zawartość alkoholu. Jest to na pierwszy rzut oka skomplikowana zależność ale na przykładzie wygląda dosyć prosto:

Riesling z zawartością 1,5% (gramów na litr) cukru resztkowego może być wytrawny lub słodki.

Jeżeli wino zawiera 12,5% alkoholu, jego poziom pH jest poniżej 3.0 a kwasowość powyżej 9 g/l to będzie smakować jak wytrawne wino. Z kolei jeżeli zawartość alkoholu będzie na poziomie 10%, poziom pH będzie około 3,3 a kwasowość na poziomie 6 g/l to wino będzie wyraźnie słodkie.

Jak widać z tego przykładu, w winie nie tylko cukier jest słodki.