Kiedy odstawiamy butelkę, nie patrzymy już na nalepkę i zostajemy sam na sam z napełnionym kieliszkiem, próbujemy znaleźć słowa opisujące wino, które zaczynamy degustować.

Ponieważ wino nie jest napojem określającym swój smak samoistnie jak np. sok pomarańczowy, musimy podeprzeć się zestawem określeń i terminologią, które pozwolą nam opisać jak smakuje. Taki zestaw pojęć nazywany jest językiem wina i używają go zarówno fachowcy jak i zwykli ludzie.

Szansa na dobór wspaniałego wina zwiększa się z umiejętnością opisania i używania właściwych słów w sklepie i restauracji.

Najważniejsze słowa opisujące wino – pojęcia, które powinien znać każdy pijący wino.

Owocowość czyli owocowy charakter.

Podstawowe owocowe aromaty znajdujące się w winie to smaki owoców słodkich takich jak czereśnie, maliny, truskawki, żurawiny. Zdolność wina do zachowania aromatów owocowych zależy od gron z których jest produkowane i regionów w których powstaje. Oprócz aromatów owocowych, wino zawiera też wiele innych, które potrafią te owocowe „zagłuszyć”.

Ziemistość czyli smak ziemi.

Ziemistość to przeciwieństwo owocowości. Nie oznacza to jednak że w tym przypadku nie znajdujemy aromatów wiązanych z owocami jak np. smak czarnej porzeczki, dzikiej truskawki czy też kwaśnej wiśni. Podstawowe aromaty kojarzące się ze smakiem ziemi to goździki, przyprawy, wosk pszczeli, kreda, krzemień.

Ciało.

Pojęcie ciało odnosi się do odczucia jak „ciężkie” jest wino w ustach. Odczucie to nie wywodzi się z konkretnej charakterystyki samego wina, jest raczej sumą wielu elementów dających wspólną wartość, którą odczuwamy na języku. Dla przykładu: wino o dużej zawartości alkoholu i cukru daje nam wrażenie „pełnego ciała”.

Wytrawność.

słowa opisujące winoOkreślenie wina jako wytrawne oznacza, że wino nie jest słodkie. Słodycz wina to z kolei dosyć dziwne określenie. Wiele wytrawnych czyli nie słodkich win zawiera w sobie całkiem znaczące ilości cukru resztkowego. Co więcej, odczucie słodyczy jesy u wielu osób różne – podczas niejednej degustacji to samo wytrawne wino było przez różne osoby określane jako wytrawne, półwytrawne lub nawet półsłodkie.

Taniny.

Jako słowa opisujące wino taniny są najbardziej namacalne. Taniny nie są czynnikiem powodującym ból głowy po wypiciu czerwonego wina. Są za to znakomitym czynnikiem, który kreuje smak i aromaty czerwonego wina. Taniny w smaku są gorzkie i „ściągające”. Czysty smak tanin możemy poznać smakując fusy herbaciane. Smak tanin bardzo często mylony jest z odczuciem wytrawności – w czerwonym winie taniny ściągające nam język odbieramy jako wytrawny smak, choć w rzeczywistości degustowane wino zawiera cukier resztkowy.

Zakończenie.

Zakończenie to odczucie, które pozostaje po przełknięciu wina. Zwyczajowo wino pozostawia po sobie smak słodyczy, goryczy, cierpkości, dymu lub kombinacji wszystkich lub niektórych z tych czynników

Regionalność jako pochodzenie wina.

Regionalność to element, który określa smak wina w odniesieniu do miejsca w którym powstaje. Chociaż brzmi to niezbyt poważnie bardzo łatwo się przekonać, że jest to prawda. Wystarczy spróbować i porównać smak rieslinga z Doliny Mozeli i np. z Nowej Zelandii.

Kompleksowość.

Kompleksowe wina to takie, które zawierają w sobie wiele różnych aromatów i rozwijają się w ustach w trakcie degustacji. Kompleksowe wina czasem nazywane są nawet jako stymulujące intelektualnie. Może to lekka przesada ale wrażenie wina pełnego różnych aromatów pozwala nam na rozwinięcie wyobraźni o smakach.

Wino dla Każdego.

Kiedy wszystkie poprzednie elementy zawiodą pozostaje ostatni -” wino dla każdego”. Wino dla każdego jest najczęściej pełne, z wyraźnymi aromatami owocowymi, dojrzałe, posiadające wyraźne zakończenie.

Nie wiadomo kto stworzył ten termin ale jest on używany wśród wielu amatorów wina.