Południowy klimat, z gorącym i suchym latem, to Prowansja i jej zakątek – Winnica Boga Wiatru. Zbiory winogron odbywają tu wcześniej niż w innych rejonach Francji. Już od początku sierpnia rozpoczynają się zbiory szczepu chardonnay (dla porównania burgundzkie chardonnay zbiera się w połowie września). W dzień temperatura przekracza często 30 stopni, dlatego aby zachować świeżość winogron i zminimalizować straty aromatu zbiory zaczyna się już od 3 rano.

Do wytwarzania rose i białego wina, winogrona przechodzą przez 75 metrową rurę wewnątrz której umieszczona jest membrana wypełniona zimną wodą. Ochłodzone do 15-16 stopni winogrona przechodzą następnie do prasy. Jednym ze znaków rozpoznawczych chateau jest niezwykła świeżość.

Od 3 pokoleń obecni właściciele produkują oliwę i wino, z 350 ha winnic i 70 ha gajów oliwnych wytwarza się 10.000 hektolitrów wina i 25.000 litrów oliwy o aromacie karczocha, trawy, jabłka czy migdałów.

Kupując chateau rodzina Cheylan zakupiła również wzgórze o tej samej nazwie. Jest to miejsce, w którym prehistoryczni ludzie modlili się do boga wiatru (virant = wiatr).