Chateauneuf du Pape – wszystko o szczepach, mieszankach, aromatach, smakach oraz o tym jak znaleźć wielkie wina i odkryć najważniejsze wartości win południowej części Doliny Rodanu.

Chateauneuf du Pape to godne, szacowne wino,  które jest wybitnie smaczne – jego nazwa wywodzi się z ciekawego okresu w historii kościoła katolickiego kiedy to papieże przenieśli się z Rzymu do Awinionu. Nie jest tanie – kombinacja wysokiej reputacji, ograniczonej produkcji i niektórych drogich technik produkcji powoduje, że nawet podstawowe gatunki tego wina mogą kosztować sporo powyżej 100 zł. Na całe szczęście w południowej części Doliny Rodanu można spotkać wiele innych gatunków win o porównywalnych właściwościach (smaku i złożoności), których cena wynosi zaledwie ułamek ceny Chateauneuf du Pape.

Smak i aromat Chateauneuf du Pape.

W winie Chateauneuf du Pape możemy rozróżnić smaki owoców takich jak czarna porzeczka, truskawka, malina i borówka, smaki fiołków, tymianku, skóry, kurzu, dymu, tytoniu, tostów, wanilii, goździków i drzewa cedrowego. Wino posiada dosyć dużo alkoholu sięgając nawet do 14% oraz niewielką ilość cukru resztkowego – ze względu na umiarkowanie wysoką kwasowość wina, słodycz jest raczej niewyczuwalna.

Najbardziej oczywistą cechą wina z południowej części Doliny Rodanu jest to że praktycznie wszystkie są mieszankami różnych szczepów. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem jest Grenache, uzupełnianym przez Mourvedre, Syrah i Cinsault. Chociaż można spotkać wina pochodzące z jednego szczepu, przeważająca większość powstaje w oparciu o stadard GSM (Grenache, Mourvedre, Syrah). Dobór takiego zestawu wydaje się być jak najbardziej naturalny: ponieważ Grenache jest pełen aromatów i wigoru lecz posiada cienką skórkę i małą ilość pigmentu, dodanie znacznie ciemniejszego Mourvedre i bardziej owocowego Syrah tworzy w rezultacie wspaniałe, złożone, dające dużo zadowolenia wina.

Chateauneuf du PapeChateauneuf du Pape to okręt flagowy Doliny Rodanu – najbardziej znana apelacja stojąca najwyżej w hierarchii klasyfikacji wina. „Nowy zamek papieży” był pierwszą apelacją, która została określona prawem francuskim. Patrząc na wino nie może to dziwić.

W większości przypadków wina z południowej części Doliny Rodanu powinny być wypijane w ciągu 5 do 10 lat od momentu zbiorów, jednakże najlepsze Chateauneuf du Pape mają potencjał sezonowania dużo dłuższy niż dekada.