Wino na półce w Winnicy Dam

Winnica położona u stóp legendarnego miasteczka, na południowych zboczach Alpilles, jest w posiadaniu dwóch kobiet, z których jedna posiada polskie nazwisko ” Poniatowski”. Chętnie doszukalibyśmy się polskich korzeni, ale pani Poniatowska nic o nich nie wiedziała.  Winnica malowana przez Van Gogha, wymieniona w przepowiedni Nostradamusa, zajmuje się produkcją dwóch specjałów Prowansji – wino i oliwa z oliwek powstają tu już od czterech pokoleń.

Wino i oliwa – miłość od pierwszego spojrzenia.

Od czasów starożytnych, drzewa oliwne i winorośle rosły obok siebie w dolinie Baux – wino i oliwa są nieodłącznym elementem historii regionu. Świadczą o tym odkryte przez archeologów pozostałości starożytnego miasta. Podobno w pewien słoneczny poranek 1903 przedsiębiorca Auguste Faye, dziadek obecnych właścicielek, zakochał się w winnicach i otaczających je białych skałach. Spędzał wakacje na Francuskiej Riwierze i tak zauroczyło go to miejsce, że postanowił je kupić.  Przekonany o dużym potencjale gleby, stopniowo zaczął ‚ ‚odmładzać ” stare plantacje.

Jego praca przerwana przez II wojnę, wznowiona zostaje ze wzmożoną siłą. Powstaje tu pierwsza w regionalna linia butelkowania wina. Pierwsze butelki rozpoznawane były przez ich bulwiasty kształt, zapożyczony od ,,Calvados”. Wyjątkowe roczniki ”Reserve Rose” 1968/1970 były wyłącznie serwowane królowej Anglii podczas jej pobytu w Fontvieille.

Wino i oliwa z prowansalskiej winnicyNa ponad 300 ha obszarze, na 57 ha rozciągają się winnice, a na 28 gaje oliwne. Na 50 ha zbiera się winogrona, na pozostałych 3 ha winorośle są zbyt młode, a na 4 ha stoją odłogiem. Winorośl wyrywa się z korzeniami, a ziemia potrzebuje 5-6 lat na wyeliminowanie wirusów. Właściciele są zwolennikami rolnictwa ekologicznego i nie praktykują chemicznej dezynfekcji. Główne odmiany winorośli to: Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon, Mourvedre i Cinsault dla czerwonych i różowych win, a Clairette, Rousanne i Rolle dla białych. Winogrona w większości zbierane są ręcznie.

Skąd pochodzi drzewko oliwne?

Rzymianie wierzyli w legendę  o Herkulesie. Głosi ona, że Herkules, kiedy ukończył swoje 12 prac, odkrył drzewko oliwne. Zgodnie z legendą, zwycięzców biegu ( który sam zorganizował) nagrodził gałązką  z drzewa oliwnego, które sam zasadził w Olimpii. Gałązka z drzewa oliwnego stała się symbolem pokoju i zgody między narodami. Podobno każdy obywatel, który zasadził kawałek ziemi  drzewami oliwnymi, był zwolniony ze służby wojskowej.

Natomiast Grecy wierzyli, że oliwki zawdzięczamy bogini Atenie, która wygrała konkurs zorganizowany przez Zeusa. Jej drzewko oliwne, które koiło rany i dostarczało pokarmu, było bezkonkurencyjne z innymi wynalazkami. Bogini otrzymała władzę nad regionem, a na jej cześć miasto nazwano Ateny. Od tego czasu w żadnej greckiej kuchni nie może zabraknąć oliwek.

Pozostawiając legendy, pierwsze skamieliny drzewka oliwnego znalezione na Santorini, pochodzą sprzed 5o000 lat. Pierwsze prasy do oliwy sięgają III tysiąclecia p.n.e. Wyciskamy oliwę z oliwek dopiero około 5000 lat…

Oliwa – dar od Bogów.

Przed degustacją w Winnicy DamKorzystamy z cennego daru jakim jest oliwa z oliwek do dnia dzisiejszego. Wykorzystujemy ją dla naszego zdrowia i urody. Doskonałe oliwy z oliwek o różnych smakach: słodkie, owocowe, o smaku karczocha, czy świeżych migdałów. Tutejsze znakomite czerwone wino i oliwa w postaci doskonałych różnorodnych ,,tapenades”, czarnych z anchois i kaparami i zielonych z migdałami, smakowały nam wybornie podkreślając nawzajem swoje wyjątkowe walory.