Wino na świąteczny stół to nie łatwe zadanie dla tego kto jest odpowiedzialny za jego dobór. Bogactwo potraw i jeszcze większe bogactwo smaków stawia przed nami wyjątkowo trudne zadanie. Ale na wszystko znajdzie się rada: najlepsze wino na świąteczny stół to nebbiolo.

Wino na świąteczny stół – nebbiolo

Nebbiolo to szczep czerwonych winogron wywodzący się z włoskiego Piemontu, regionu znajdującego się w północnej części półwyspu apenińskiego, który podobnie jak Pinot jest bardziej przezroczysty od innych szczepów, posiada bardzo delikatny zapach, ale kiedy go smakujemy wykazuje bardzo zdecydowany posmak tanin i głęboką kwasowość.

Można powiedzieć, że wykazuje bardzo szeroką rozumianą wszechstronność. Smak wina opartego o grona nebbiolo potrafi zmylić niejednego znawcę i zaawansowanego amatora wina – owocowy, lekki aromat czerwonych owoców sugeruje, że wino jest lżejsze niż się na pierwszy rzut oka wydaje.

Degustując wina bazujące na szczepie nebbiolo można odczuć smak skóry, trzymający mocny uścisk tanin, który powoduje że wargi zostają przyciśnięte do zębów. Smak owoców takich jak wiśnie i maliny wspierany jest aromatem róży i anyżu. W czasie najbardziej udanych roczników pojawiają się aromaty ziołowe, z dodatkiem owoców żurawiny i mineralności gliniastej gleby.

Najbardziej znane na świecie wina powstające z nebbiolo pochodzą z winnic położonych wokół dwóch włoskich wiosek: Barolo i Barbaresco. Usytuowanie winnic powyżej poziomu na którym rozciągają się mgły powoduje, że winogrona dają w efekcie wina o mocnym owocowym aromacie, wysokim poziomie tanin i dużej zawartości alkoholu. Wina te charakteryzują się mocnymi i intensywnymi aromatami wiśni, goździka i anyżu.

Klasyfikacja DOCG obu gatunków win (Barolo i Barbaresco) jest podobna: występują dwa rodzaje – zwykłe („normale”) i reserva („Riserva”). W przypadku Barolo zwykłe wino jest wiekowane 38 miesięcy (18 w drewnianych beczkach), Barbaresco 26 miesięcy (9 w drewnianych beczkach). Dla win oznaczonych jako riserva czas wiekowania wynosi odpowiednio: 62 miesięcy (18 w drewnie) dla Barolo i 50 miesięcy (9 w drewnie) dla Barbaresco.

Tradycyjnie nebbiolo dobierane jest do kuchni typowo włoskiej, ale dla wielu znawców kuchni, jest też znakomitym akompaniamentem dla kuchni azjatyckiej.