Wszystkim znawcom i amatorom wina znane są od wieków trzy kolory wina: białe, różowe i czerwone. Ale nie są to wszystkie kolory wina – ich rzeczywisty podział jest dużo bardziej dokładny. I bardziej zbliżony do rzeczywistości, bo przecież białe wino nie jest przecież białe, a czerwone nie zawsze jest czerwone.

Dokładniejsze rozróżnianie kolorów wina jest jednym z pierwszych elementów degustacji. Obserwujemy wino nalewane do kieliszka i widzimy zasadnicze różnice pomiędzy odcieniami wina białego, różowego czy też czerwonego. Ocena koloru wina może być wskazówką do oceny jakości wina, szczególnie kiedy mamy okazję degustować to samo wino z różnych roczników.

Określenie kolorów wina z uwagi na intensywność i odcień daje skalę 36 pozycji od najjaśniejszych do najciemniejszych. Skala przygotowana i nazwana przez amerykańską sommelier Madeline Puckette obejmuje połączoną klasyfikację dla wina białego, różowego i czerwonego.

Wszystkie kolory wina:

 

słomkowy blady Vinho Verde,Muscadet łososiowy blady Provence Rose,White Zinfandel
średni  młody Riesling,Moscato średni Sangiovese Rose
głęboki  Albarino,Verdicchio głęboki Syrah Rose
żółty blady  Albarino,Gruner Veltliner różowy blady Mourvedre Rose
średni  Savignon Blanc,Semillon, Vermentino średni Grenache Rose
głęboki  Sauternes,starzony Riesling głęboki Tavel
złoty blady  Chenin Blanc,Pinot Gris rubinowy blady Pinot Noir
średni  Viogner,Verdejo średni Tempranillo,GSM Blend
głęboki  Chardonnay,starzona Rioja (biała) głęboki Merlot, TannatCabernet Savignon
brązowy blady  Sherry,starzone białe purpurowy blady Beaujolais Nouveau,Valpolicella
średni  Sherry,Tawny Port białe średni Malbec, Syrah,Teroldego
głęboki  Pedro Ximinez głęboki Alicante Bouschet,Pinotage
bursztynowy blady  Sherry, białe Porto granatowy blady Nebbiolo
średni  Tokaj, Vin Santo średni Sangiovese,
głęboki  Vinsanto,stare Tawny Port głęboki Barolo
miedziany blady  Pinot Gris,Provence Rose brunatny blady Porto,starzone Nebbiolo
średni  Pinot Noir Rose,Pinot Gris średni starzone Sangiovese
głęboki  Tibouren Rose głęboki starzone czerwone

Z kolorem wina związanych jest też kilka podstawowych zasad i faktów.

wszystkie kolory winaCzerwone wina z biegiem lat tracą swój kolor stając się bardziej granatowe a czasami brązowe, w ciągu pierwszych 5 lat tracą 85% antocyjaniny czyli pigmentu koloru nawet jeżeli wydają się nadal czerwone. Zasadniczo też im bardziej wino czerwone jest nieprzezroczyste tym więcej zawiera tanin (chociaż tu jednym z wyjątków są wina oparte na szczepie Nebbiolo).

Także ilość sulfidów wpływa na kolor czerwonego wina – większa ilość sulfidów powoduje obniżenie intensywności koloru. Taki sam wpływ ma także wyższa temperatura fermentacji.

Odcień czerwonego wina jest w pewnej części zależny od jego kwasowości mierzonej wskaźnikiem pH: wina z silnym czerwonym odcieniem mają najczęściej niskie pH, te z odcieniem fioletowym mają pH ok 3,5, natomiast te z odcieniem niebieskawym posiadają pH powyżej 3,6.

Różowe wina swój kolor i odcień uzyskują głównie w zależności od długości okresu pozostawania skórek winogron wraz z sokiem (zwykle od 4 godzin do 4 dni).

Białe wina z biegiem lat stają się ciemniejsze osiągając kolor żółty lub złoty, a w niektórych przypadkach brązowawy.

Kolor brązowy wina spowodowany jest głównie przez utlenianie – jest to taki sam efekt jaki możemy zaobserwować na kawałku jabłka pozostawionego na dłużej na talerzu.

Wszystkie kolory wina obejmują szeroką gamę intensywności i odcieni, a ich znajomość pozwala na pierwszą ocenę wina jeszcze zanim zaangażujemy pozostałe zmysły.