Przejdź do treści

Macarons

    Macarons to wywodzący się z Francji produkt, który pojawił się bardzo szybko w wielu miejscach naszego globu. Jest dużo legend o jego powstaniu nie mniej jednak w takiej formie w jakiej ciastko występuje powstało w XIX wieku w Paryżu – dwa ciastka złączone kremem.

    W chwili obecnej macarons występują w wielu odmianach i smakach … a także kolorach. Tylko od inicjatywy piekarzy, a właściwie mistrzów cukiernictwa  zależy czy każdy znajdzie swój ulubiony smak.

    Odwiedzając prowansalskie rynki na niektórych stoiskach możemy zobaczyć szeroką ofertę ciastek, w większości miejsc możemy je także najpierw posmakować aby wybrać najlepszy dla siebie smak.

    Ja taki znalazłem – słony karmel. Można znaleźć wiele receptur na te ciastka, różniących się detalami, wszakże inwencji twórcy pozostawiony jest smak dodatków do samych ciastek jak również kremu pomiędzy nimi.