Przejdź do treści

Lawenda w Prowansji – krótka historia i opis

    Miejsca występowania i pochodzenie.

    Łącznie z hybrydami, lamiacea (lawenda) dzieli się na 28 gatunków, z których te najczęściej wykorzystywane w aromaterapii to "prawdziwa" lawenda i lawandyna.

    Ta żywa, aromatyczna roślina pochodząca z gór basenu Morza Śródziemnego (od 600 do 1400 m n.p.m.), jest dziś uprawiana na całym świecie, wszędzie tam, gdzie znajduje obfite nasłonecznienie, a także suchą, kredową glebę, najlepiej skalistą i dobrze przepuszczalną.

    Obecnie istnieje etykieta "AOC" (oznaczenie gwarantowanego pochodzenia) "Lawenda z Górnej Prowansji", która gwarantuje unikalny produkt, którego drogę powstawania można prześledzić aż od miejsca jego pochodzenia. Produkt, który szanuje tradycyjną jakość E.0.s; i który spełnia bardzo surowe specyfikacje biochemiczne.

     

    Historia.

    Już Rzymianie wykorzystywali aromatyczne właściwości lawendy, perfumując nią swoje ubrania i kąpiele. Jej nazwa pochodzi nawet od "lavare", łacińskiego słowa oznaczającego "myć".

    W średniowieczu doceniono jej właściwości dezynfekujące i stosowano ją do dezynfekcji i do fumigacji w walce z zarazą. Znana jest również historia francuskiego chemika R.M. Gattefossé, który na początku XX wieku, po poparzeniu ręki, dzięki lawendzie zdołał zapobiec infekcji i wywołać niezwykle szybkie zabliźnienie.

    We francuskich szpitalach olejki zapachowe, w tym lawendowy są używane od kilkudziesięciu lat do dezynfekcji powietrza, eliminując w ten sposób infekcje bakteryjne i grzybicze.

    Aroma Plantes – plantacja aromatów

    Na zboczach Mont Ventoux w Prowansji, 800 metrów nad poziomem morza, znajduje się rodzinne gospodarstwo specjalizujące się w uprawie roślin leczniczych i aromatycznych. Na 80 hektarach uprawia się tu królującą wokół lawendę. Już sam dojazd do tego miejsca, wąską i krętą górska drogą, dostarcza wielu niesamowitych wrażeń. Na miejscu czeka nas zwiedzanie gorzelni, spacer ścieżką... Continue reading

    Lawendowa plantacja Champelle

    Plantacja Les Lavandes de Champelle założona została w 1959 r. Na obszarze prawie 80 hektarów uprawiana jest lawenda, lawandin i niektóre rośliny zbożowe, które są dystrybuowane w przyległych gminach. Tworzone z lawendy produkty, a właściwie ich szeroka gama, sprzedawane są także hurtowo w sieciach sprzedaży. Przez ostatnie 9 lat na plantacji rozpoczęto eliminowanie pestycydów oraz... Continue reading